60°10’NB - 24°58’E
Door: Nico en Paul
Blijf op de hoogte en volg Nico en Paul
13 Juni 2008 | Finland, Helsinki
Bij het binnenvaren van Helsinki zagen we een dikke rookwolk boven de stad. Ook konden we brandweerauto’s met zwaailichten en ladderwagens zien. Een deel van het presidentieel paleis stond in de brand. Wij liggen er in een jachthaven er vlak bij.
In Tallinn waren de voorzieningen ronduit slecht. Hier in Helsinki is het beter geregeld. Aangekomen in Helsinki hebben we eerst getankt. Daarna hebben we onze kleren in de wasmachine gedaan. Je betaalt 5 euro per 2 uur wassen. Toen wij het na 2 uur in de droger wilden stoppen, was het nog droog. De wasmachine draait weer, nadat we de waterkraan hebben geopend.
Tja, de kleren wassen. Dat is ook een van onze beslommeringen. Net zoals het toilet schoonmaken. Het toilet is weer pico bello, dankzij een sopbeurt met het welbekende groene vloeibare vaatafwasmiddel. De vorige keer dat onze kleren een wasbeurt kregen, was in een tonnetje met wat waspoeder, voordat we naar St.Petersburg gingen. Na drie dagen waren we weer terug op de boot. Met een wasknijper op de neus hebben we de was uitgespoeld en aan de reling gehangen. In het tonnetje heeft namelijk overheerlijke zuurkool gezeten. Die geur zit nu dus in onze kleren. Hopelijk lukt de wasbeurt die nu in de machine zit. Zoniet, dan moeten we Jan Bert en Monique (zie Kalmar) maar weer opzoeken, dat zijn professionals als het om wassen gaat.