From Russia with love
Door: Nico en Paul
Blijf op de hoogte en volg Nico en Paul
07 Juni 2008 | Rusland, Moskou
Op onze eerste dag vele kilometers gelopen en ons verbaasd over de enorme en prachtige gebouwen en kerken. Het centrum van St Petersburg is prachtig gerenoveerd, en heeft binnen een cirkel van een paar kilometer een groot aantal bezienswaardigheden. Ons was het grootte aantal politiemensen al op gevallen maar dat was nog niets wat ons de ’s avonds te wachten stond. Er vond op het grote plein voor de hermitage een popconcert plaats en er was natuurlijk de internationale conferentie. Een groot deel van de stad werd afgezet door honderden politiemannen, militairen, parkeerwachters, mariniers en veiligheidsmensen met allemaal indrukwekkende uniformen. Bij afzettingen geven ze hier geen alternatieve route aan zodat in de rest van de stad het verkeer compleet vast staat. Daardoor heen scheuren dan weer veel politie auto’s met zwaailicht en sirene die verduisterde auto’s begeleiden. Gelukkig konden we ons wel door een afzetting heen kletsen en hadden we een aantal onruimde straten helemaal voor ons zelf. Hoewel we ’s nachts wel een oogje dicht hebben kunnen doen in de bus vielen we aan het eind van de avond uitgeput op onze 6 persoonskamer in het hostel in bed. Nadat Nico onze stomdronken kamergenoten om een uur of twee nog eens vaderlijk heeft toegesproken hebben we lekker geslapen.
Vandaag hebben we de Hermitage bezocht. Als twee echte kunstkenners zijn we hier door heen gegaan. Hoewel wij hier ook wel een dag of twee door hadden kunnen brengen hebben wij een andere keuze gemaakt en ons bezoek beperkt tot een uur of vier. Het is te veel om te beschrijven wat de russen van over heel de wereld hier bij elkaar hebben verzameld maar wij waren het er wel over eens dat ”onze” Rembrand van Rijn overal met kop schouders boven uit stak. Als je zolang van huis bent verander je blijkbaar snel in een soort nationalist en begroet je mede-Nederlanders al snel als oude bekenden. Heel even hebben we zelf overwogen om de komende voetbal wedstrijden van ”onze” jongens te gaan bekijken. (echt maar heel even hoor!) Na de Hermitage wilden we het park bij het buiten verblijf van Tsaar Peter de grote gaan bekijken (een park ter grote van het vondel park) Helaas was dit weer afgesloten voor de conferentie. Ook hier weer een politie macht op de been die we ons in Nederland niet voor kunnen stellen. Als alternatief zijn we naar een markt geweest waar de gewone rus zijn inkopen doet en kwamen daar een ander beeld van St Petersburg tegen dan in het gerenoveerde centrum. Heel veel zeer kleine stalletjes waar van alles wordt verkocht in propvolle straten. In tegenstelling tot in het centrum zie je hier zeer veel verschillende mensen die zo te zien uit alle delen van Rusland komen.
In ons hostel kunnen we gelukkig nog even internetten en zo het contact met het thuisfront levend houden en dit bericht plaatsen. Aan het eind van de avond vertrekt onze nacht bus terug naar Talin, en met een beetje geluk komen we Rusland ook weer uit en ligt de Panic nog veilig aan de steigen te wachten.
08 Juni 2008 - 19:39
Lucy:
Jullie zien er uit als Hollands welvaren. En dat is een goede reclame op Russische bodem. -
09 Juni 2008 - 17:27
Gea:
Anders dan verwacht, maar leuk om te lezen dat jullie veilig zijn aangekomen in St. Petersburg. Blijf ggggggggggggggggggggggggggenieten.