11,7 graden Celcius - Reisverslag uit Kalmar, Zweden van Nico en Paul op de Panic - WaarBenJij.nu 11,7 graden Celcius - Reisverslag uit Kalmar, Zweden van Nico en Paul op de Panic - WaarBenJij.nu

11,7 graden Celcius

Door: Nico, Paul en Arie

Blijf op de hoogte en volg Nico en Paul

24 Mei 2008 | Zweden, Kalmar

Na onze rustdag op 21 mei in Karlskrona zijn we de volgende dag vroeg vertrokken. De oostelijke vaarroute gaat tussen eilandjes door met daarbij erg smalle vaargeulen. Goed opletten, maar ontzettend mooi.

Eenmaal buitengaats stond er erg veel wind en hoge golfslag. Omdat we pal tegen de wind in moesten hebben we een paar uurtjes in de visserhaven van Sandhamn gelegen. Vroeg in de avond hebben we Kristianopol bereikt, een oud vestingstadje. Het was er erg rustig, zeg maar stil, zo buiten het seizoen. Maar wat een plaatje!

Vrijdag 23 mei weer het water op. Nog steeds stevige noordenwind, dus oplaveren tegen de wind in. Na een fors aantal uren zeilen hebben we de motor weer aangezet. Voor het eerst wilde hij niet starten. Na de derde poging met extra gas in z’n vrij sloeg ie aan. Toch vreemd. Even later bleek dat een voortros tijdens het zeilen los geraakt was en zich in de schroef vermengd had. Gelukkig hadden we wel schroefvermogen, maar we merkten dat er nog touw omheen zat. Op zee los je zoiets niet op, dus doorvaren.

Na een uur zijn we de haven van Ekenas binnen gelopen. Een gehucht midden in een natuurreservaat, waar nog robben voorkomen. Het is ons gelukt om een heel bijzonder dappere rob op de foto te zetten…. Het mes in de mond was om de tros van de schroef los te snijden, wat gelukkig in een keer lukte. Erg dapper!

Zaterdag 24 mei hebben we 12 mijl op de motor tegen de felle noordenwind opgebokst en Kalmar bereikt. Hoge golven en veel water over ons heen. Arie vertrekt zondagochtend vanuit Kalmar met de bus naar Kopenhagen, waar hij ’s avonds terug vliegt naar Schiphol.

Bij aankomst in Kalmar blijkt dat de motor wat olie lekt. Paul vermoedt lekke koppakking. Bij de kop zweet de motor een beetje olie. Het vermogen van de motor blijft op peil. De gepeilde olie loopt niet terug en daar zit beslist ook geen water in. Heeft iemand hierover advies voor ons?

Paul blijft last houden van zweetvoeten,of althans dat deel waar zijn voeteneind van het bed is. Dat ligt na zware zeegang vol met water. We hebben de afvoerslangen van de ankerbak maar weer wat steviger aangedraaid en de boel weer droog gemaakt….

• 24 Mei 2008 - 18:26

Lucy:

Jullie hebben weer een heleboel meegemaakt. Het weer is hier in ieder geval beter dan bij jullie. Dat hebben wij dan maar in plaats van zo'n onvoorstelbare zeereis.
    Succes maar weer.

• 24 Mei 2008 - 22:02

Jan De Lange:

Hallo mannen, het verhaal lezende lijkt het inderdaad dat de motor wel eens een lekke koppakking kan hebben , door compressieverlies kan het meteen verklaren dat de motor moeilijker start.
    Hou vooral de temperatuur in de gaten, mocht deze behoorlijk oplopen is het misschien raadzaam het impellertje van de waterpomp te vervangen, tevens kun je de thermostaat testen door deze in een pannetje water te leggen met een thermometer, bij 70 gr. moet hij beginnen te openen,bij 85 a 90 gr. moet hij geheel geopend zijn.succes
    groeten, Jan (kapt.Tristan)

• 25 Mei 2008 - 06:37

Paul:

Hoi Jan,

Bedankt voor je advies. Gelukkig heb ik nog net voldoende verstand van motoren om de belangrijke zaken in de gaten te houden. De termostaat werkt nog prima,en dit kunnen we aflezen op de thermometer in de kuip. De impeller ga ik vandaag even naar kijken omdat we door tegenwind toch stil liggen vandaag. Verder heb ik gecontroleerd of er geen water in de olie zit en dat is ook niet het geval. De koppakking zweet een klein beetje en dat was voor dat er een tros in de schroef zat niet het geval. De motor heeft maar 1 keer niet goed gestart en dat was op het moment dat er een tros in de schroef zat. Op het moment van starten wisten we dat echter niet. Met een beetje gas erbij starte hij in één keer en ook nu start hij nog prima.

Wel een heel prettig idee dat we via onze site om advies en support kunnen vragen en hier (voorlopig nog niet opzoek hoeven gaan naar een monteur)

• 25 Mei 2008 - 11:23

Peter:

Hoi Arie en andere zeelieden,
    Hier even een kort bericht uit Utrecht. Het klinkt allemaal erg spannend met al die problemen aan boord. Het leest in ieder geval als een spannend verhaal. We houden het in de gaten en hopen dat alle problemen snel verholpen zijn en jullie weer met de wind in de zeilen verder kunnen varen.
    Vanuit Utrecht, ahoy.

• 25 Mei 2008 - 12:09

Rudi:

Hoi Paul en Nico

Is de hele motor zwart van de olie of is zit het op een plek. Is alles nat van de olie dan is de koppakking lek. Is dit niet het geval dan denk ik dat de klepdeskelpakking lek is. Het is natuurlijk lastig om op deze manier advies te geven. Is het mogelijk foto's van de motor te mailen.
    Ik zie/lees jullie reactie.

Groeten Rudi jullie online technisch adviseur.

• 25 Mei 2008 - 15:13

Paul:

Hoi Rudy,

Bedankt voor je reactie. De motor zit niet helemaal onder de olie en het zou inderdaad de pakking van de klepdeksel wel kunnen zijn. verder zat er een olie leiding niet helemaal vast. De motor start gewoon weer in 1 keer net als voorheen. De leiding heb ik aangedraaid en er lijkt nu in de haven geen lekkage meer te zijn. Morgen gaan we i.p. weer varen en gaan we verder kijken. Mochten zich weer problemen voor doen dan gaan we dat melden op de weblog.

Groeten,

paul

• 25 Mei 2008 - 18:35

Ineke En K Ees Taal:

Bedanktvoor jullie bericht. Wijzijn er ergblij mee. We hebben ook van Alberta een e-mail gehad. Heel fijn.
    Paul, jij denkt dat jij de enige bent die een bootreis maakt, maar wij (pappa en ik) zijn vanaf Paterswolde naar Appingedam gevaren. Dat is nogal wat anders. Jullie hadden dit nooit gedacht van ons denk ik. De hartelijke groeten, ook voor Nico. Mamma en pappa

• 25 Mei 2008 - 22:39

Jan Bart&Monique:

Als de huidige buren van Panic willen wij even melden dat het moreel van de heren hoog is. Met een goed humeur en humor worden de zaken geklaard. Zelfs de onze, werden met inzet van Arie en Paul naar beste kunnen aangepakt. Waarvoor dank. Naderhand hebben wij er een biertje/ wijntje op gedronken en het was heel gezellig met de heren. Uiteraard zullen wij ons niet onbetuigt laten tav jullie aktie.
    Bij deze alvast een goede verdere reis en misschien tot ziens in Stockholm.

• 27 Mei 2008 - 11:49

Jan Bart:

Toch wil ik ook nog even melden dat ik een paar dingen in het verhaal mis.
    Zo weet ik uit eerste hand, dat één vd opvarenden ('k zal geen naam noemen) in z'n blootje door Ekenas heeft lopen streaken.
    Lees ik niets over !
    Bij aankomst in Kalmar was het eerste wat Arie deed, de boot lag amper vast, naar de MC Donalds rennen om daar een paar big-macs te kopen.
    Is het slecht gesteld met de kookkunsten?
    Arie zag er verder wel prima uit, maar het gaf toch te denken.
    Kortom, ook de smeuïge dingen lezen we graag. Groeten van een ook weer zeilende JB

Nico en Paul

Deze zomer zeilen Nico Knotters en Paul Taal naar St Petersburg in Rusland met hun 9,5 meter lange zeilboot. Met deze reis brengen ze geld bij elkaar voor de Stichting Rusland Kinderhulp Dit is de planning: We hebben gepland dat we circa 200 zeemijl per week af gaan leggen. Met deze planning zullen we de onderstaande plaatsen bereiken op de volgende data: Plaats datum afstand Meppel vertrek op 01 mei 0 Nm Lauwersoog 12 mei 120 Nm Kielerkanaal 14 mei 330 Nm Kopenhagen 19 mei 503 Nm Kanal Sund 26 mei 703 Nm Gotland 02 juni 823 Nm Venspils 05 juni 916 Nm Talin 09 juni 1116 Nm St Petersburg 16 juni 1300 Nm Helsinki 23 juni 1456 Nm Hanko 27 juni 1526 Nm Aland island 30 juni 1616 Nm Stockholm 04 juli 1716 Nm Norrkoping 07 juli 1816 Nm Gotenborg 14 juli 2016 Nm Hansholm 18 juli 2146 Nm esbjerg 21 juli 2276 Nm Helgoland 25 juli 2366 Nm Vlieland 28 juli 2491 Nm Meppel 04 aug 2571 Nm Uiteraart wordt de planning door weer en wind beinvloed en naar het eind toe steeds onzekerder

Actief sinds 02 Feb. 2008